pauses – Redesign of the area east of the old Aqueduct of Kavala – Competition

← Back to the Portfolio

TITLE: pauses
Competition entry

COMPETITION: Architectural Design Competition for the Redesign of the area east of the old Aqueduct
CLIENT: Municipality of Kavala
LOCATION: Kavala, Greece
SURFACE: 7000m2
YEAR: 2008

AUTHORS: Konstantinos Ioannidis – Thanasis Polyzoidis

DESCRIPTION

The area east of the old Aqueduct Monument is characterized by a degraded and fragmented public space and of the Monuments presence that forms a strong limit. The main objective of the intervention is to create a vivid public space of activities areas and rest areas that combines urban intensity – due to the significant Monument – and at the same time will be addressed to local residents. Water as a reference to the previous use of the Monument – Aqueduct, the rhythm of the arcs, the inclined topography are factors taken into account in determining the project’s composition. Main compositional tools are:

visual pauses: hardscape pathways and rest areas that follow the rythym of the arcs’ Monument
urban rooms: softscape rest and activities areas with finishing either by grass or by stabilized soil. Their topography configuration with small knolls reminds the natural landscape image. The urban rooms are limited by the axes of the “visual pauses” and their level is lowered incrementally exploiting the topography. The urban rooms accommodate the majority of the new public space in the form of gardens, rest areas, playgrounds, activity areas and provide space of the new trees.
water features (waterscapes): water is a significant element as a reminiscent of the past. Its consecutive flow with cascade form follows the lineal axis of the old Monument and its continuity is interrupted by the rhythm of “pauses”.
respect zone: it is a lineal pathway zone formed by wooden platform along the Monument axis in a distance of it. In this zone the concept of clear empty space is prevailed in order to highlight the austerity and majesty of the Monument. The linear movement of people in this zone along the monument symbolically is a reminiscent of the linear flow of water in the old Aqueduct.
plantation a compositional tool: the plantation study reinforces the existing trees while proposes clear articulation of planting zones. The introduction of nature inside the site is promoted creating the image of an urban park.
new uses: All the existing buildings and ground level uses within the site are removed except from the two buildings at the east. These are restored and form a major attraction pole as they accommodate cultural centers – cafe – restaurants.

 


 

ΤΙΤΛΟΣ : παύσεις
συμμετοχή σε διαγωνισμό

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμό Ιδεών για την Ανάπλαση της περιοχής ανατολικά από τις κάμαρες
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δήμος Καβάλας
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Καβάλα
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 7000m2
ΕΤΟΣ: 2008

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: Κωνσταντίνος Ιωαννίδης – Θανάσης Πολυζωίδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η περιοχή ανατολικά από τις Καμάρες χαρακτηρίζεται από υποβαθμισμένο και κατακερματισμένο δημόσιο χώρο και από το ισχυρό όριο που σχηματίζει το μνημείο του παλιού Υδραγωγείου. Βασικός στόχος της παρέμβασης είναι η δημιουργία ενός χώρου στάσης και δραστηριοτήτων που να χαρακτηρίζεται από αστική ένταση λόγω της χωροθέτησης του σημαντικού μνημείου αλλά και παράλληλα να απευθύνεται στη ζωή των κατοίκων της συνοικίας. Η αναφορά στο νερό λόγω της προηγούμενης χρήσης του Μνημείου – Υδραγωγείου, ο ρυθμός των ανοιγμάτων του μνημείου και οι έντονες υψομετρικές διαφορές του χώρου, αποτελούν στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη στον καθορισμό των συνθετικών επιλογών. Βασικά συνθετικά εργαλεία αποτελούν:

οι οπτικές παύσεις: πρόκειται για διαδρόμους κίνησης και χώρους στάσης από σκληρά δάπεδα που ακολουθούν τις οπτικές φυγές των ανοιγμάτων των καμαρών
τα αστικά δωμάτια: μαλακοί χώροι στάσης και δραστηριοτήτων είτε από γρασίδι είτε από πατημένο χώμα με ευκαπτη εικόνα λόγω επι τόπου μικρών τοπογραφικών εξάρσεων. Διασπώνται από τις χαράξεις των «πάυσεων» και κατεβαίνουν κλιμακωτά εκμεταλλευόμενα την υψομετρική διαφορά. Στο εσωτερικό τους φιλοξενούν επί το πλείστον τον νέο δημόσιο χώρο, με τη μορφή διαφορετικών δωματίων με εναλλαγή επιφανειών και φυτεύσεων και χυτά καθιστικά καθώς και την πλειοψηφία των νέων δένδρων.
οι υδάτινες ροές (waterscapes): το νερό αποτελεί ισχυρό συνθετικό στοιχείο σαν υπενθυμιση της παρελθούσας χρήσης. Η συνεχομένη ροή του με τη μορφή καταρράκτη ακολουθεί τη γραμμική πορεία του άξονα του μνημείου και διασπάται από τον ρυθμό των «παύσεων».
η ζώνη σεβασμού: πρόκειται για μια γραμμική ξύλινη επιφάνεια περιπάτου κατά μήκος του Μνημείου και σε απόσταση από αυτό. Εκεί επικρατεί η καθαρότητα και το κενό για να τονιστεί η αυστηρότητα και η επιβλητικότητα του μνημείου. Στη ζώνη αυτή η γραμμικότητα της κίνησης των επισκεπτών κατά μήκος του μνημείου συμβολικά θυμίζει την γραμμική κατά μήκος κίνηση του νερού.
• ο δομικός χαρακτήρας φύτευσης: στόχος των νέων φυτεύσεων είναι η ενίσχυση του πράσινου, η σαφής διάρθρωση ζωνών φυτεύσεων. Προωθείται η μεταφορά της φύσης μέσα στην ανάπλαση δημιουργώντας την εικόνα ενός Πάρκου.
οι νέες χρήσεις: Από την περιοχή απομακρύνονται τα υπάρχοντα παλιά κτίρια και οι χρήσεις γης. Διατηρούνται δύο δυο κτίρια που αποκαθίστανται και ορίζουν το τέλος της πλατείας στα ανατολικά. Αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης καθώς διαμορφώνονται σε πολιτιστικά κέντρα – αναψυκτήρια.

 

 

 

  • Date: 2008
  • Client: Municipality of Kavala
  • Filed under: landscape