fertile – volosx4 competition

← Back to the Portfolio

TITLE: fertile – urban nurseries
Competition entry

COMPETITION: Architectural ideas competition “VOLOS X4”
CLIENT: Unification of the Archaeological Sites of Athens and Reconstructions S.A. (ΕΑΧΑ Α.Ε.)
LOCATION: Volos, Metamorfosis District, Greece
SURFACE: 5895m2
YEAR: 2014

AUTHOR: Thanasis Polyzoidis

DESCRIPTION

The brief of “Volos x4” Architectural Design Competition called for the selection of four blocks in any neighbourhood with degraded urban environment and the creation of a large new urban plot to be produced by merging them. The intersection of streets inside the new ‘quadruple’ block in combination with urban voids and interior courtyards will serve as a new public space for use by all the inhabitants of the block.

The project aims to regenerate the cross-shaped street junction formed by Sofokleous and Metamorfoseos streets in Metamorphosis neighbourhood. The new public space that is produced by merging the streets with the urban voids and interior courtyards will serve as a unified reproductive entity able to contribute to the expansion of the urban green into the urban fabric. The project is called «fertile» – as it relies on the idea of fertility, the reproduction process as well as the osmosis of natural and urban landscape.

The urban nurseries constitute the main spatial tool of the expansion of the urban green in the city . They are located in the interior courtyards of the blocks. In the urban nurseries takes place the reproduction of trees for the city of Volos in wooden containers on wheels that permits spatial flexibility. Near to the buildings the reproductive character is changed where urban farms are used for vegetable cultivation.

The concept of “fertility” follows all the design process in the project such as:

• the paving design: permeable fertile soils are proposed that allow vegetation growth (precast concrete elements interrupted by “green” joints filled with soil with a mixture of grass and wildflowers, stabilized soil grounds, gardens softscapes). Main characteristic of the design is the zigzag geometry with references to the parcel pattern of Volo’s rural landscape.
• the planting design where edible/medicine species are chosen
• the new neighborhood uses that reactivate the existing abandoned buildings and where interaction and participation contribute to the fertile dialogue, symbiosis, and self-management. (Coordination Center “Fertile Cooperativa” – a space for the neighborhood manager office and multiple uses such as meetings, recreation, cafe, the Agricultural Center “Fertile Natura” – that accommodates the neighborhood agronomist office and the harvesting coordination center, the Cultural Center “Fertile Cultura” – a space for library, cinema and workshops.
• the ecological design: apart from the expansion of trees in the urban fabric. And the self management, the project takes sustainability and ecology into account (ecological water management, energy-saving lighting approach, holistic environmental management expanded on the building roofs, general promotion of ecological consciousness).

In regards to the issue of the availability of car-parking spaces, the ideal solution would be the creation of two new parking spaces (either as bioclimatic multi-storey buildings or as underground ones) located at urban voids.


ΤΙΤΛΟΣ : fertile – αστικά φυτώρια

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών «ΒΟΛΟΣ Χ4»
ΑΓΩΝΟΘΕΤΗΣ: Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε)
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Βόλος, Συνοικία Μεταμόρφωσης, Ελλάδα
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 5895m2
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 2014

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ: Θανάσης Πολυζωίδης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το Οικοδομικό Τετράγωνο. Αντικείμενό του ήταν η ελεύθερη επιλογή 4 τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Βόλου με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον και η κατάθεση Πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.

Η πρόταση αφορά στην ανάπλαση του «σταυρού» στις οδούς Σοφοκλέους και Μεταμορφώσεως στη Μεταμόρφωση. Οι επιφάνειες των δρόμων, των ακαλύπτων χώρων και των αστικών κενών συνενώνονται για την απόδοση του ενιαίου δημοσίου χώρου στον κάτοικο, την εισαγωγή του φυσικού τοπίου στο αστικό και τη δημιουργία ενός γόνιμου αναπαραγωγικού θύλακα που θα συμβάλλει στην επέκταση του αστικού πρασίνου μέσα στην πόλη. Έχει τίτλο «fertile» καθώς στηρίζεται στην ιδέα της γονιμότητας, της αναπαραγωγής και της ώσμωσης του φυσικού με το αστικό τοπίο.

Βασικό εργαλείο της επέκτασης του αστικού πρασίνου στην πόλη ατελούν τα αστικά φυτώρια που βρίσκονται στους ακαλύπτους των οικοδομικών τετραγώνων όπου μέσα σε ξύλινα δοχεία με ρόδες που επιτρέπουν ευελιξία στην χωροθετηση πραγματοποιείται η αναπαραγωγή δένδρων για την πόλη του Βόλου. Κοντά στα κτίρια ο χαρακτήρας καλλιέργειας αλλάζει με τη μορφή αστικών περιβολιών οπωροκηπευτικών.

Η ιδέα της «γονιμότητας» διαπνέει και τα υπόλοιπα επίπεδα σχεδιασμού:

• στο σχεδιασμό των δαπεδόστρωσεων όπου οι υδατοδιαπερατές επιφάνειες επιτρέπουν την βλάστηση (προκατασκευασμένα τεμάχια σκυροδέματος και αρμούς με αγριάδα και αγριολούλουδα, χωμάτινα δάπεδα μαλακά εδάφη φυτεύσεων). Οι συνθετικές χαράξεις των δαπέδων με τεθλασμένη γεωμετρικότητα και αλλαγές επιφανειών παραπέμπουν στις δυναμικές χαράξεις των αγροτεμαχίων του θεσσαλικού τοπίου.
• στις φυτεύσεις όπου επιλέγονται εδώδιμα/φαρμακευτικά φυτικά είδη
• στις νέες χρήσεις γειτονιάς που αξιοποιούν το υπάρχον κτιριακό απόθεμα και η διάδραση και η συμμετοχή συμβάλλουν στον γόνιμο διάλογο, προβληματισμό, συμβίωση και αυτοδιαχείριση. (κέντρο συντονισμού «Fertile Cooperativa» /χώρος πολλαπλών χρήσεων, έδρα διαχειριστή γειτονιάς – αναψυκτήριο, γεωπονικό κέντρο «Fertile Natura» – κέντρο συντονισμού συγκομιδής, έδρα γεωπόνου γειτονιάς, διάθεση προϊόντων, το πολιτιστικό κέντρο «Fertile Cultura» – βιβλιοθήκη, προβολές, εργαστήρια.
• στον οικολογικό σχεδιασμό, καθώς εκτός της επέκτασης του πρασίνου στην πόλη και στην αυτοδιαχείριση, η πρόταση στοχεύει στην οικολογική διαχείριση του νερού, στην εξοικονόμηση ενέργεια στην προσέγγιση του φωτισμού, , στην προώθηση της οικολογικής συνείδησης και στην πρόθεση για μια πιο ολιστική διαχείριση και στις ταράτσες των κτιρίων.

Όσο αφορά στο θέμα της στάθμευσης ως ιδανική λύση θεωρείται η δημιουργία δυο νέων χώρων στάθμευσης (είτε βιοκλιματικών πολυώροφων κτιρίων είτε υπογείων) σε τμήματα αστικών κενών. Η εκμετάλλευση των χώρων στάθμευσης θα δημιουργεί επιπλέον εισόδημα για τις ανάγκες του fertile.

  • Date: 2014
  • Client: ΕΑΧΑ
  • Filed under: landscape