liquid steps

← Back to the Portfolio

TITLE: liquid steps
Redesign of the streamside landscape and the entrance square of Amades village, Amades, Chios

CLIENT: private
LOCATION: Amades, Chios island – Greece
SURFACE: 1744m2 (broader area 4900m2)
YEAR: 2014

DESIGN TEAM:
Concept design: Thanasis Polyzoidis
Preliminary design: Katerina Andritsou – Thanasis Polyzoidis

COLLABORATORS:
Photomontages: Terpsichori Latsi – Haris Heizanoglou – Thanasis Polyzoidis
General Consulter architect: Ivy Nanopoyloy

DESCRIPTION

The entrance of Amades village forms an attraction pole because of the existing planes trees, the stream and the existing tavern. The study area is located by the stream beside the existing small square of the tavern. It is characterized by the inclined topography that offers significant viewpoints to the sea. The project refers to a broader area out of the borders of the study area in order to achieve a more holistic and unified landscape enhancement and to provide space for parking.

The project aims to integrate small scale interventions and uses in the landscape in order to create a new attraction pole for the village and the surrounding areas. The concept derives from the site’s genius loci – characteristics as water, dense vegetation, shadows and light, viewpoints and inclined topography constitute the main compositional tools.

Water as a significant spatial element is reinforced by appropriate reformations (water sculpture walls) and hydraulic works in order to restore the continuous water flow (water soundscapes). The existing inclined topography and the clearings among the dense vegetation are highlighted by creating large terraces. They accommodate viewpoints and new uses and as gradual “large steps” the visitor are directed towards to stream. Space has a tripartite articulation where three functional zones are identified and emerged. The entance zone, related to the street traffic and the tavern, that is redeveloped and functions as small square and parking area, the terraces that accommodate mild activities (playground, rest areas, viewpoints, small amphitheater, outdoor event place, picnic area) and where kiosks of light construction – that appears as scattered nests in the landscape – accommodates points for trade and information. Finally, there is the stream zone that provides free pathways to the village and to various monuments.

In the project a contemporary material such as cor-ten is introduced in order to act as a significant unifying element that tissue the individual spatial zones and gives cohesion and identity to the intervention. It runs throughout all space as a kind of a unifying ribbon. It takes the form of retaining wall, of facade elements or even the form of sculptural walls.

The existing trees are enriched by new species that contribute to the local biodiversity and their location does not form a view obstacle. Low plantation design emphasizes the native dry species that are located either as vegetal barriers or as discreet low height separation elements of space, as well as the enrichment of the stream ecosystem.


ΤΙΤΛΟΣ: “liquid steps”
Ανάπλαση παραρεμάτιου τοπίου και πλατώματος εισόδου οικισμού Αμάδων, Αμάδες, Χίος

ΠΕΛΑΤΗΣ: ιδιώτης
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αμάδες, Χίος
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 1745m2 (ευρύτερη περιοχή 4900m2)
ΕΤΟΣ: 2014

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Προκαταρκτική πρόταση: Θανάσης Πολυζωίδης
Προμελέτη: Κατερίνα Ανδρίτσου – Θανάσης Πολυζωίδης

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:
Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Τερψιχώρη Λάτση – Χάρης Χεϊζάνογλου – Θανάσης Πολυζωίδης
Γενικός σύμβουλος μελέτης: Ήβη Νανοπούλου – Αρχιτέκτονας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

H είσοδος του οικισμού αποτελεί πόλο έλξης λόγω των πλατανιών, του ρέματος της υπάρχουσας ταβέρνας. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στις παρυφές του ρέματος δίπλα από το υπάρχων πλάτωμα της ταβέρνας, σε έδαφος αμφιθεατρικής κλίσης με οπτικές φυγές προς τη θάλασσα. Η πρόταση επεκτείνεται και στη ζώνη ανάντη της περιοχής μελέτης για τον συνολικό εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου και τη δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης.

Στόχος της επέμβασης αποτελεί η ένταξη ήπιων επεμβάσεων και χρήσεων ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος σημαντικός πόλος έλξης για τον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή. Η κεντρική ιδέα πηγάζει από το πνεύμα του τόπου οπού χαρακτηριστικά όπως το νερό, η πλούσια βλάστηση, τα σημεία θέασης και η αμφιθεατρική τοπογραφία αποτελούν τα βασικά συνθετικά εργαλεία.

Ο ρόλος του νερού ενισχύεται με κατάλληλες διαμορφώσεις (υδάτινοι γλυπτικοί τοίχοι – και υδάτινες γλυπτικές σχισμές) και υδραυλικά έργα ώστε να αποκατασταθεί η συνεχόμενη ροή για τη δημιουργία ενός δροσερού ηχητικού τοπίου. Η επέμβαση αξιοποιεί την υπάρχουσα τοπογραφία και τα ξέφωτα δημιουργώντας μεγάλους αναβαθμούς-πεζούλες που αποτελούν σημεία θέασης και δραστηριοτήτων. Η κατάβαση στο τοπίο του ρέματος γίνεται σταδιακά μέσα από αυτόν τον νέο τοπογραφικό βηματισμό. Ο χώρος λειτουργικά χαρακτηρίζεται από τριμερή άρθρωση: το τμήμα εισόδου – σε επαφή με το δρόμο και την ταβέρνα- που αναβαθμίζεται και λειτουργεί ως πλάτωμα και χώρος στάθμευσης, το τμήμα άμεσης επέμβασης που σε αναβαθμούς εντάσσονται ήπιες δραστηριότητες (παιδότοπος, χώροι στάσεις, μικρό αμφιθέατρο, χώρος υπαιθρίων εκδηλώσεων και πικ-νικ) και σε ελαφρές ανακλητές κατασκευές–κιόσκια που εμφανίζονται ως διάτρητες «φωλιές» στο τοπίο φιλοξενούνται χρήσεις εμπορίου-αναψυχής και πληροφόρησης, και το τμήμα του ρέματος όπου από ελεύθερα μονοπάτια η περιοχή συνδέεται με τον οικισμό και με διάφορα τοπωνύμια ως τμήμα ενός ευρύτερου πάρκου.

Σε όλη τη διαμόρφωση ο οξειδωμένος χάλυβας (corten) λειτουργεί ως ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο συρραφής των επιμέρους τόπων και δίνει ταυτότητα στην ανάπλαση με την αντίστιξη του προς την παράδοση του τόπου. Ως μια ενοποιητική κορδέλα διατρέχει όλους τους χώρους άλλοτε ως αναλημματικό στοιχείο άλλοτε ως στοιχείο επένδυσης ή με τη μορφή γλυπτικού υγρού τοίχου.

Η υπάρχουσα υψηλή φύτευση εμπλουτίζεται με νέες δενδροστοιχίες που συμβάλλουν στην βιοποικιλότητα λαμβάνοντας υπόψη τα σημεία θέασης. Στις χαμηλές φυτεύσεις δίνεται έμφαση στα γηγενή άνυδρα είδη που αρθρώνεται άλλοτε ως φυτικό φράγμα κι άλλοτε διακριτικό εμπόδιο, και στον εμπλουτισμό του οικοσυστήματος του ρέματος.

  • Date: 2014
  • Client: private
  • Filed under: architecture, landscape