prisms – Redesign of Kapnergati Square Competition

← Back to the Portfolio

TITLE: prisms
competition entry

COMPETITION: Architectural Design Competition for the Redesign of Kapnergati Square
CLIENT: Municipality of Kavala
LOCATION: Kavala, Greece
SURFACE: 3000m2
YEAR: 2008

DESIGN TEAM: Konstantinos Ioannidis – Thanasis Polyzoidis

DESCRIPTION

The project “prisms” aims to  redefine the the public space of the square in order to create a collective space instead of a space of passage, to  create various points of view by changing the flatness of the paving topography, and to connect the square with the surrounding uses and flows.

Main compositional tools are:
local topographic emerges – prisms that contribute to the space plasticity, to multiple viewpoints and function as the receptors for a variety of activities and green areas. The prisms retain softscapes having the form of unfolding the concrete paving. They provide space for the new trees.
the concrete paving that links all spaces as a kind of common carpet
plantation as a compositional structural element


 

ΤΙΤΛΟΣ : prisms
συμμετοχή σε διαγωνισμό

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την Ανάπλαση της Πλατείας Καπνεργάτη στην Καβάλα
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δήμος Καβάλας
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Καβάλα
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 3000m2
ΕΤΟΣ: 2008

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: Κωνσταντίνος Ιωαννίδης – Θανάσης Πολυζωίδης

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Βασικός στόχος της παρέμβασης είναι ο επαναπροσδιορισμός του δημοσίου χώρου της πλατείας από χώρο περάσματος σε πολυσήμαντο χώρο στάσης και συνάθροισης, η άρση της οριζοντιότητας του δαπέδου και η σύνδεση της πλατείας με τις περιβάλλουσες χρήσεις και ροές κινήσεων.

Βασικά συνθετικά εργαλεία αποτελούν:
οι τοπικές τοπογραφικές εξάρσεις – πρίσματα, που δημιουργούν πλαστικότητα στο χώρο, παρέχουν πολλαπλά σημεία θέασης και ανάγνωσης τους χώρου και αποτελούν υποδοχείς για ποικίλες δραστηριότητες και πράσινο. Πρόκειται για ορθοκανονικά στερεά, αναδιπλώσεις του υλικού του δαπέδου που συγκρατούν μαλακές επιφάνειες και αποτελούν και τα σημεία φύτευσης δένδρων.
το δάπεδο που ως κοινό χαλί συνδέει όλους τους χώρους
η φύτευση ως δομικό στοιχείο της σύνθεσης

  • Date: 2008
  • Client: Municipality of Kavala
  • Filed under: landscape