spine – EUROPAN 10 competition

← Back to the Portfolio

TITLE: spine
competition entry

COMPETITION: European Architectural Competitiom EUROPAN10 – INVENTING URBANITY – Tallin – Eesti – Creating New Urban Space
CLIENT: EUROPAN
LOCATION: Tallin – Eesti
SURFACE: 174.500m2
YEAR: 2009

AUTHORS: Thanasis Polyzoidis

DESCRIPTION

The project area is a key public space in the centre of the city that lies between the port and the old medieval town. The site’s existing situation has an apparent desolated image and its green spaces functioning as urban voids without use and identity are broken into pieces by the traffic flows. Thus, the urban tissue is disrupted making the connection of the old town to the sea front difficult as well as the pedestrian accessibility impossible.

The main concept of the project is the restoration of cohesion of the urban void and the reconnection of the scattered urban voids in a collective public space. Main idea is the concept of articulating various topos onto a dynamic “spine” gesture that constitutes the central collective promenade.

This promenade-spine reestablishes the pedestrian accessibility from the old city to the sea, intensifies the dominant axis of Tallinna Linnahall and leads to the new central seafront public space. Urban pockets of various spatial qualities and uses are articulated onto this central promenade (Entrance Plaza, Waiting Plaza, Leisure Plaza, Music Plaza, Water Passage, Light Plaza, Sea Front, Meditation Plaza, Fishmarket, Flowermarket).

 


ΕΡΓΟ:  spine
συμμετοχή σε διαγωνισμό

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Πανευρωπαικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ΕUROPAN10
INVENTING URBANITY) επιλογή το θέμα της Εσθονίας: Tallin – Eesti – Creating New Urban Space
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: EUROPAN
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ταλλιν, Εσθονία
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 174.500m2
ΕΤΟΣ: 2009

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ: Θανάσης Πολυζωίδης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο κέντρο της πόλης ανάμεσα στο λιμάνι και στη μεσαιωνική πόλη. Η υπάρχουσα κατάσταση χαρακτηρίζεται από εγκατάλειψη, έλλειψη συνοχής, διάσπαση των υπαιθρίων χώρων πρασίνου σε χώρους δίχως χρήση και εγκλωβισμένους από τις κυκλοφοριακές ροές. Έτσι, το λιμάνι, η μεσαιωνική πόλη και η ακτή δεν συνδέονται και η άνετη κυκλοφορία του πεζού είναι σχεδόν αδύνατη. Ο βασικός στόχος της πρότασης είναι η αποκατάσταση ς της συνοχής του αστικού ιστού και η επανασύνδεση όλων των κατακερματισμένων δημοσίων χώρων σε έναν δημόσιο χώρο συλλεκτικό και δραστηριοτήτων. Η κεντρική ιδέα της πρότασης είναι η άρθρωση των νέων δημοσίων χώρων πάνω σε μια δυναμική χειρονομία – μια «σπονδυλική στήλη» που θα αποτελεί τον κεντρικό συνδετικό χώρο περιπάτου.

Ο βασικός άξονας περιπάτου αποκαθιστά την πρόσβαση στην ακτή από την παλιά πόλη, ακολουθεί και τονίζει την γραμμικότητα του μνημείου Tallinna Linnahall και οδηγεί στο κεντρικό δημόσιο χώρο της παραλίας. Επί του άξονα αυτού αρθρώνονται κλιμακωτά οι νέοι δημόσιοι χώροι με διαφορετική χρήση και θεματική ενότητα. (Entrance Plaza, Waiting Plaza, Leisure Plaza, Music Plaza, Water Passage, Light Plaza, Sea Front, Meditation Plaza, Fishmarket, Flowermarket).

  • Date: 2009
  • Client: EUROPAN 10
  • Filed under: architecture, landscape