urban softscapes

← Back to the Portfolio

TITLE: urban softscapes
concept design for the Redesign of Ipsilpilis Square in Mirina

CLIENT: Annemoesaa NGO Organization
LOCATION: Mirina, Lemnos
SURFACE: 2240m2
YEAR: 2012

DESIGN TEAM:

Architecture: Panita Karamanea – Ivy Nanopoyloy – Thanasis Polyzoidis
Plantation Study: Thanasis Polyzoidis
Traffic Sudy: Konstantinos Zekkos

DESCRIPTION

Ipsipilis square constitutes a central important node located along the commercial street which crosses the city and ends up at the port. Despite its central character, public space lacks of cohesion, it is not used by citizens and it has a large percentage of hardscape pavings. Furthermore, it presents an image of neglection and it’s over-occupied by cars. The project aims to highlight the central character of public space and to establish a bioclimatic approach by introducing the concept of square-park – thus a more softscape natural landscape image into the city center.

The new paving creates a central “softscape” public space articulated in three units which flows all over space without obstacles. For this reason the square’s level is lowered 15 cm in order to have the same height level with the adjacent streets. Spatial qualities – pockets with uses like recreation, playground and gathering space, coexist with slight limits in a common softscape “carpet” of stabilized soils of various mixture, located beneath the shadows of large pines. Moreover, the asphalt of the nearby streets is replaced by cold material cobblestones and the traffic problem of the parking cars is arranged.

Tall pine trees remains as the protagonists on the plantation design while they are enriched by medium height trees, with characteristic the Judas tree that is used as a reference spatial element. Dry aromatic shrubs and groundcovers with low water requirements have structural character and are articulated either as vegetal barriers or as distinct but discreet low height separation elements of space.


ΤΙΤΛΟΣ: αστικές μαλακές επιφάνειες
προκαταρκτική πρόταση για την ανάπλαση της Πλατείας Υψιπύλης στη Μύρινα

ΠΕΛΑΤΗΣ: «Ανεμόεσσα» Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Kληρονομιάς Νήσου Λήμνου
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Μύρινα, Λήμνος
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 2.240m2
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 2012

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ήβη Νανοπούλου – Πανίτα Καραμανέα – Θανάσης Πολυζωίδης
Φυτοτεχνική Μελέτη: Θανάσης Πολυζωίδης
Συγκοινωνιολογική Μελέτη: Κωνσταντίνος Ζέκκος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η πλατεία Υψιπύλης (πλατεία ΟΤΕ) βρίσκεται σε κεντροβαρική θέση πάνω στην εμπορική οδό που διασχίζει τη Μύρινα και καταλήγει στο λιμάνι. Παρόλο τον κεντρικό χαρακτήρα ο δημόσιος χώρος είναι κατακερματισμένος χωρίς να αξιοποιείται επαρκώς, υπερισχύουν οι σκληρές δαπεδοστρώσεις, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και καταλαμβάνεται περιμετρικά από αυτοκίνητα. Στόχος της επέμβασης είναι η ενίσχυση της κεντρικότητας του δημοσίου χώρου και η βιοκλιματική αναβάθμιση εισάγοντας την έννοια της πλατείας-πάρκου που επαναφέρει τη «μαλακή» εικόνα του φυσικού τοπίου μέσα στο κέντρο της πόλης.

Το νέο δάπεδο της πλατείας δημιουργεί έναν κεντροβαρικό «μαλακό» δημόσιο χώρο με τριμερή διάρθωση που «ρέει» χωρίς εμπόδια και ανισοσταθμίες. Το επίπεδο της πλατείας ταπεινώνεται κατά 12-15 εκ ώστε να είναι συνεπίπεδο με αυτό των προσκείμενων δρόμων. Χωρικές ποιότητες – θύλακες όπως αναψυχή-τραπεζοκαθίσματα, παιδότοπος και κύριος χώρος συγκέντρωσης-στάσης συνυπάρχουν με διακριτά αλλά διακριτικά όρια σε ένα κοινό «χαλί» από σταθεροποιημένα χώματα διαφορετικής σύστασης κάτω από τις σκιές των μεγάλων πεύκων. Παράλληλα, η άσφαλτος των προκείμενων δρόμων αντικαθίσταται από ψυχρούς τσιμεντοκυβόλιθους και επιχειρείται επίλυση του κυκλοφοριακού ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση της πλατείας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα

Τα ψηλά χαρακτηριστικά δένδρα διατηρούνται ως πρωταγωνιστές και ενισχύονται κατά τόπους με δένδρα μέσου ύψους ίδιου, με σημεία αναφοράς τις χαρακτηριστικής ανθοφορίας κουτσουπιές. Η χαμηλή ξηροθερμική φύτευση με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό έχει δομικό χαρακτήρα καθώς αρθρώνεται άλλοτε ως φυτικό φράγμα κι άλλοτε ως διακριτό αλλά διακριτικό εμπόδιο χαμηλού ύψους.

  • Date: 2012
  • Client: Annemoesaa NGO Organization
  • Filed under: landscape