XENIA_FL

← Back to the Portfolio

TITLE:  XENIA_FL

PROJECT: Landscape design of the surrounding space of Xenia Florinas Hotel (Concept Design)

CLIENT: Xenia Florinas

LOCATION: Florina

AREA: 6.500m2

YEAR: 2018

DESIGN TEAM:

Architecture: de-ar
Yiannis Avlonitis
Christina Grympogianni

Landscape Architecture: topio7
Thanasis Polyzoidis

Interior Design: thingk
Sofia Vantaraki
Katerina Plota

Lighting Design: L4A
Yiannis Koniaris

DESCRIPTION

The site of Xenia Florinas Hotel is about 1.5km from the city center, on a hill among a woodland and adjacent to an archaeological site. It is a plateau among steep slopes. The north side has perspectives to the city and the distant horizons while the south is facing a wooded slope. The Xenia Florina is under renovation-reconstruction.

The idea of the landscape design relies on the osmosis relationship between the site and the nature that surrounds it, on the geometric “imposing” of the building and on the exploitation of the distant horizons.

The aims of the project are:

• The creation of an contemporary and coherent outdoor design
(aesthetic and functional upgrade, visual identity)

• The integration of design to the special characteristics of the site (genius loci)
(opening in the forest, nature invasion, osmosis of natural element, hardscape material
degradation, considering as a part of a wider ecosystem with specific plant communities)

• Landscape design in synergy with the architecture of the building
(geometry, linearity, grid, rhythm, materials, especial morphological characteristics)

• Landscape design in synergy with functionality and uses
(car use, concealing parking spaces, “luxurious” hotel image, degradation of privacy)

• Economy, ecological and bioclimatic design

• The special climate (snow landscape)


 

ΤΙΤΛΟΣ: ΧΕΝΙΑ_FL

ΕΡΓΟ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΟΥ ΞΕΝΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
(Concept Design)

ΠΕΛΑΤΗΣ: Ξενία Φλώρινας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Φλώρινα

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 6,5στρ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 2018

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: de-ar
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΡΥΜΠΟΓΙΑΝΝΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟNIΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΧΩΡΩΝ / INTERIOR: thingk
ΣΟΦΙΑ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΛΟΤΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5km από το κέντρο της πόλης, σε ένα ύψωμα ανάμεσα σε κατάφυτη δασώδη έκταση και σε γειτνίαση με αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για ένα πλάτωμα – «ταμπάνι» ανάμεσα σε πρανή με έντονη κλίση. Η βόρεια όψη έχει θέα προς την πόλη και τους μακρινούς ορίζοντες ενώ η νότια προς δασώδη πρανή. Στο οικόπεδο υπάρχει το Ξενία Φλώρινας που βρίσκεται υπό ανακαίνιση-ανακατασκευή.

Η ιδέα στηρίζεται στην αμφίδρομη σχέση του οικοπέδου με τη φύση που το περικλείει, στην γεωμετρική «επιβολή» του κτιρίου και στην αξιοποίηση των μακρινών οριζόντων.

Στόχοι της μελέτης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αποτέλεσε:

• Η δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου που διέπεται από συνοχή και σύγχρονο σχεδιασμό
(αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, απόδοση οπτικής ταυτότητας)
• Η ενσωμάτωση του σχεδιασμού στο πνεύμα και τα χαρακτηριστικά του τόπου (genius loci)
(ξέφωτο στο δάσος, διατήρηση εισβολής φύσης, όσμωση φυσικού στοιχείο
στο εσωτερικό, αποδόμηση σκληρού υλικού, μέρος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος με
συγκεκριμένες φυτοκοινωνίες)
• Ο σχεδιασμός υπαιθρίου χώρου σε συνέργεια με το κτίριο
(γεωμετρικότητα, γραμμικότητα, κάναβος, ρυθμός, υλικά, ιδιαίτερα μορφολογικά
χαρακτηριστικά)

• Ο σχεδιασμός σε συνέργεια με λειτουργικότητα και χρήσεις
(χρήση αυτοκινήτου, απόκρυψη χώρων στάθμευσης, σχεδιασμός καλαίσθητων χώρων
στάθμευσης, πολυτελή εικόνα, δημόσιο και ταυτόχρονα ιδιωτικό= η αυλή του παραθύρου)
• Η οικονομία, ο οικολογικός και βιοκλιματικός σχεδιασμός
• Το ιδιαίτερο κλίμα (Υλικά, χιονισμένο τοπίο)

  • Filed under: landscape, private